چند قدم تا زندگی در سیاره زهره مانده است؟

چند قدم تا زندگی در سیاره زهره مانده است؟ نیو وبلاگ: كشف غافلگیركننده گازی كه می تواند نشانه ای از زندگی در سیاره زهره باشد، باردیگر علاقه و كنجكاوی را در دل دانشمندان جهان برای كاوش درباره نزدیكترین همسایه زمین، زنده كرده است. پژوهشگران و آژانس های فضایی سراسر جهان حالا در تلاشند تا ابزار خود (چه در زمین و چه در فضا) را به سمت این سیاره پر رمز و راز بچرخانند تا وجود گاز موسوم به ˮفسفینˮ را تأیید و بررسی نمایند كه آیا واقعاً این گاز می تواند حاصل یك منبع بیولوژیكی باشد یا خیر.


به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا و به نقل از نیچر، "لئوناردو تستی"(Leonardo Testi) ستاره شناس رصدخانه جنوب اروپا در گارچینگ، آلمان اظهار داشت: حالا که فسفین پیدا کردیم، باید دریابیم که آیا این درست است که این نشانگر حیات است یا خیر.
در ۱۴ سپتامبر دانشمندان خبر دادند که با بهره گیری از آرایه بزرگ میلی متر آتاکاما در شیلی و تلسکوپ جیمز کلرک ماکسول در هاوایی، حدود ۵۵ کیلومتر بالاتر از سطح سیاره زهره، فسفین را در جو زهره پیدا کردند. داده های رادیویی نشان داد که نور در طول موج های میلی متری که با غلظت فسفین یعنی ۲۰ قسمت در میلیارد در جو مطابقت دارد، جذب می شود.
اخترزیست شناسان، فسفین(یک ترکیب سمی هیدروژن و فسفر) را به عنوان یک نشانه احتمالی جهت زندگی در سایر سیارات نشانه گذاری کرده اند. جالب است بدانید فسفین توسط برخی موجودات روی زمین نیز تولید می شود.
"کلارا سوزا-سیلوا"(Clara Sousa-Silva) اخترفیزیکدان مولکولی موسسه فناوری ماساچوست در کمبریج و یکی از نویسندگان "مطالعه تشخیص فسفین"، اظهار داشت: خوشبختانه زندگی بی هوازی فسفین را کاملاً تولید می کند. اما این گاز باید در فضای سخت و اسیدی ونوس تجزیه شود.
این امر موجب شد پژوهشگران به این نتیجه برسند که باید مکانیزمی برای تامین مجدد گاز وجود داشته باشد که به تولید بیولوژیکی یا پروسه شیمیایی ناشناخته اشاره دارد که دانشمندان هنوز نمی توانند توضیح دهند. پژوهشگران بطور آزمایشی پیشنهاد داده اند که در منطقه ای از جو که فسفین یافت شده است - به دور از فشارهای خرد کننده و دمای سوزان سطح سیاره - بعضی از میکروب های موجود در هوا می توانند زنده بمانند.
پیش از بررسی جدی این احتمال، دانشمندان مشتاقند مطمئن شوند که آیا فسفین واقعاً در سیاره زهره وجود دارد یا خیر چونکه تا حالا برخی پژوهشگران درباره این مساله شک دارند و متقاعد نشده اند.
"متیو پاسک"(Matthew Pasek) زیست زمین شیمی دان کیهانی از دانشگاه فلوریدا جنوبی در تامپا اظهار داشت: این شک تا حدی به این علت است که پژوهشگران فقط یک خط جذب فسفین را در داده های خود شناسایی کرده اند بدین سبب پژوهشگران دیگر نیز باید آنرا تأیید کنند.
حالا ستاره شناسان امیدوارند که با بهره گیری از تلسکوپ های دیگر روی زمین بتوانند این مساله را پیگیری کنند. "جیسون دیتمن"(Jason Dittmann) دانشمند سیاره شناس موسسه فناوری ماساچوست که می خواهد مشاهدات خودرا با همکاری سوزا-سیلوا انجام دهد، اظهار داشت: ما قصد استفاده از دو ابزار را داریم. یکی از این ابزارها در تجهیزات تلسکوپ فروسرخ ناسا در هاوایی است. ابزار دیگر نیز در رصدخانه استراتوسفری اخترشناسی فروسرخ ناسا است.
رصدخانه استراتوسفری اخترشناسی فروسرخ مشهور به "SOFIA"، نام یک رصدخانه هوایی است. این رصدخانه مشترکاً متعلق به مرکز هوافضای آلمان و ناسا است و بر روی یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ مدل اس پی سوار است و مجهز به یک منعکس کننده دو و نیم متری است که برای رصد آسمان در طیف ۱ تا ۶۵۵ میکرومتر طراحی گردیده است.
مشاهدات در امواج فروسرخ و سایر طیف ها دانشمندان را قادر می سازد تا به دنبال سایر خطوط جذب در رابطه با فسفین باشند و راهی برای تأیید وجود آن پیدا کنند. آنها همین طور می توانند اطلاعات بیشتری در مورد محل قرارگیری فسفین و چگونگی تغییر سطح آن در روزها و هفته ها عرضه کنند. دیتمن و دیگر پژوهشگران امیدوار بودند که در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ زهره را مشاهده کنند، اما بیماری همه گیر ویروس کرونا موجب شد این کار به تعویق بیفتد.
دیتمن اظهار داشت: ما امیدواریم که در آینده بتوانیم اطلاعات جدیدی به دست آوریم.
دانشمندان علاوه بر مطالعه زمین بسیار برای کاوش در سیارات دیگر تلاش نموده اند. مقرر است سه ماموریت در ماه های آینده پرواز نزدیکی از کنار سیاره زهره داشته باشند. این ماموریت ها شامل: فضاپیمای بِپی کُلُمبو (BepiColombo) آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس جستجوهای هوافضای ژاپن در حال گردش در عطارد و مدارگرد خورشیدی "سولار اوربیتر" آژانس فضایی اروپا و کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا که هر دو در حال حرکت به سمت خورشید هستند، خواهند بود.
مشاهدات این فضاپیماها مفید می باشد برای اینکه محدود به جو زمین نیست. اما باید در نظر گرفت این کاوشگرها برای مشاهده سیاراتی مانند سطح عطارد یا خورشید طراحی شده اند، بدین سبب معین نیست که آیا آنها حساسیت مناسبی برای تشخیص فسفین در جو زهره را دارند یا خیر.
بپی کلمبو شانس کمی برای تشخیص گاز در پرواز نزدیکش در ماه اکتبر و شانس بیشتری در ماه آگوست آینده، با ابزار فروسرخ خود خواهد داشت. کاوشگر خورشیدی پارکر نیز ممکنست با ابزاری که برای مطالعه ذرات خورشیدی طراحی شده است، بتواند این گاز را ردیابی کند.
"نور رئوفی"(Nour Raouafi) اخترفیزیکدان آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز در مریلند که دانشمند پروژه ماموریت پارکر است، اظهار داشت: این احتمال کم است، اما کاملاً آنرا رد نمی کنم.
هم اکنون یک فضاپیما نیز در حال چرخش در اطراف زهره است و آن کاوشگر آکاتسوکی یا کاوشگرِ آب و هوای ناهید یا Planet-C یک کاوشگر فضاییِ مدارگرد از سویِ آژانس جستجوهای هوافضای ژاپن، برای بررسیِ جو زهره است.
این کاوشگر ژاپنی در سال ۲۰۱۵ وارد مدار زهره شد و الان در حال بررسی وضعیت آب و هوا زهره و جستجوی آتشفشان است. بااینکه کاوشگر مذکور فاقد ابزار دقیق لازم برای ردیابی مستقیم فسفین است، اما می تواند به طریقی دیگر به دانشمندان کمک نماید.
"تاکهیکو ساتو"(Takehiko Satoh) از آژانس اکتشاف هوافضای ژاپن و دانشمند این پروژه اظهار داشت: جو و ابرها بستر زندگی هستند. ما می توانیم اطلاعاتی در مورد آن ارائه دهیم.
موضوع امیدوار کننده تر احتمالاً ماموریت هایی هستند که حالا در حال توسعه هستند و می توان از آن برای تشخیص بهتر فسفین استفاده نمود. "یورن هلبرت" (Jörn Helbert) از مرکز هوافضای آلمان که عضوی از تیم بپی کلمبو است اظهار داشت که این کشف، توسعه هرچه سریع تر چنین ماموریت هایی را تقویت می کند.
سازمان تحقیقات فضایی هند(ISRO) یک مدارگرد زهره به نام "Shukrayaan-۱" دارد که برای پرتاب در سال ۲۰۲۵ برنامه ریزی شده است. سازمان تحقیقات فضایی هند به درخواست مجله" Nature" برای اظهار نظر در مورد برنامه های خود برای سیاره زهره پاسخ نداد. اما "سانجی لیمائی"(Sanjay Limaye) دانشمند سیاره شناس دانشگاه ویسکانسین - مدیسون اظهار داشت که سازمان تحقیقات فضایی هند وقت کافی برای تجدید نظر و اصلاح ابزارهای خود دارد. اشتباه بزرگی است اگر این فرصت را از دست دهند.
ایالات متحده و اروپا همین طور در حال بررسی ماموریت هایی جهت بررسی سیاره زهره هستند که می توانند داده های مفیدی درباره احتمال سکونت این سیاره را عرضه کنند یا حتی بطور مستقیم علایم حیات را جستجو کنند.
"سو اسمکار" (Sue Smrekar) از تاسیسات پیشرانش جت ناسا و محقق اصلی ماموریت پیشنهادی ناسا به نام "ویریتاس"(VERITAS ) که علایم زندگی را بررسی می کند، اظهار داشت: "ویریتاس"صدها کیلوگرم جرم پرتاب اضافی دارد که ناسا می تواند از آنها برای ساخت فضاپیماهای کمکی کوچک که برای این منظور طراحی شده اند، استفاده نماید.
"وریتاس"(VERITAS) مخفف عبارت "قابلیت انتشار زهره، علوم رادیویی، تداخل سنجی رادار دهانه ترکیبی، توپوگرافی و طیف سنجی" است. قابلیت انتشار یا گسیلندگی یک ماده به قابلیت انتشار تشعشع توسط سطح آن جسم گفته می شود. این توانایی انتشار تشعشعی یک خاصیت از ماده می باشد که بیان کننده نسبت انرژی تشعشع شده توسط ماده مورد نظر به انرژی تشعشع شده توسط یک جسم سیاه در همان درجه حرارت است. تداخل سنجی رادار دهانه ترکیبی(Interferometric synthetic aperture radar) که تداخل سنجی رادار روزنه مصنوعی و به اختصار InSAR یا IfSAR نیز نامیده می شود، یک روش راداری در علوم ژئودزی و سنجش از دور می باشد که با بهره گیری از تداخل سنجی فاز امواج ارسال و دریافت به سطوح، امکان ایجاد مدل سه بعدی سطح را فراهم می آورد.
بنابر گفته ها این ماموریت هزینه چندان بالایی ندارد و دو سال به طول خواهد انجامید. طی این ماموریت فضاپیما "تریدنت" یک ماهواره را در مدار اطراف سیاره زهره مستقر می کند و این ماهواره می تواند تجزیه و تحلیل مفصلی از سطح این سیاره انجام دهد. هدف اصلی این ماموریت که رهبری آنرا آزمایشگاه پیشرانش ناسا بر عهده دارد، درک تفاوت ها و شباهت های سیاره زهره در مقایسه با زمین است. فضاپیمای مذکور مجهز به چند سنسور است که توسط آنها می تواند نقشه توپوگرافی سه بعدی از سیاره زهره را ایجاد کند و فعالیت تکتونیکی و آتشفشانی این سیاره را نیز مورد بررسی قرار دهد. علاوه بر موارد مذکور همین طور می تواند دمای سیاره را اندازه بگیرد و میدان گرانشی آنرا مورد بررسی قرار دهد.
پاسک در آخر اظهار داشت: مدل سازی هم اکنون یک پاسخ منطقی است. بیشتر شیمی که ما برای زمین متصور هستیم تحت تأثیر آب است. در زهره، اینطور نیست. بدین سبب خیلی از آزمایشات در حال انجام می باشد که هیچ کس تا حالا انجام نداده است. پاسک شک دارد که فسفین روی زهره بجای نشان دادن یک پروسه شیمیایی ناشناخته، نشان دهنده وجود زیست شناسی باشد.
وی ادامه داد: من فکر می کنم این امکان وجود دارد اما من به آن شک دارم. فقط داده ها می توانند این معما را حل کنند.




منبع:

1399/07/18
11:00:40
5.0 / 5
1507
تگهای خبر: اطلاعات , امواج , پروژه , پژوهش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی