فوران عظیم آتشفشان تونگا از دید ناسا

فوران عظیم آتشفشان تونگا از دید ناسا نیو وبلاگ: دانشمندان ناسا می گویند طی فوران آتشفشان ˮتونگاˮ بیشترین توده خاکستری که تابحال ماهواره ها به ثبت رسانده اند به بیرون پرتاب شده است.


به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا و به نقل از بیزینس اینسایدر، دانشمندان ناسا بتازگی تصاویر فوران آتشفشان تونگا که توسط دو ماهواره درحال چرخش به دور زمین ثبت شده بود را تجزیه و تحلیل کردند.
طی فوران این آتشفشان در ۱۵ ژانویه، توده ای از خاکستر به درون مزوسفر و جایی که شهاب ها(shooting stars) یا(meteor) درحال شکل گیری هستند، پرتاب شد.
هنگامی که یک آتشفشان در تونگا در ۱۵ ژانویه فوران کرد، ماهواره ها توانستند تصاویری از ستون خاکستر آتشفشانی که به مزوسفر( سومین لایه جو زمین) پرتاب می شد را ثبت کنند.
بگفته ناسا، از زمانی که ماهواره ها آغاز به نظارت بر سیاره ما کرده اند، رویداد تونگا بزرگترین فوران آتشفشانی بود که رخ داد. هنگامی که آتشفشان در منطقه هونگا تونگا در کشور تونگا در اقیانوس آرام، با نیرویی حدود ۱۰ مگاتن تی ان تی، توده عظیمی از خاکستر و گاز را به آسمان پرتاب کرد، دو ماهواره هواشناسی بر فراز آنجا درحال عبور بودند.
ماهواره "GOES-۱۷" اداره ملی اقیانوسی و جوی و ماهواره "Himawari-۸" آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن به مدت حدود ۱۳ ساعت و در هر ۱۰ دقیقه تصاویری در طیف موج فروسرخ از این فوران ثبت کردند.
دانشمندان ناسا تصاویر ماهواره ای را تجزیه و تحلیل کردند و مشخص کردند که فوران اولیه خاکستر ارتفاعی در حدود ۳۶ مایل(۵۸ کیلومتری) داشت و به مزوسفر رسیده بود.
حدود ۳۰ دقیقه طول کشید تا این ستون آتشفشانی به این ارتفاع برسد. سپس یک ستون ثانویه با ارتفاع بیش از ۳۱ مایل(۵۰ کیلومتر) بالا آمد که هر دو در تصاویر ماهواره ای قابل مشاهده هستند.


"کریستوفر بدکا"(Kristopher Bedka) دانشمند جوی ناسا بتازگی در اطلاعیه ای اظهار داشت: شدت این رویداد بسیار بالاتر از هر ابر طوفانی است که من تا حالا مطالعه کرده ام. البته ما خوشحالیم که توانستیم این اتفاق را توسط آخرین نسل ماهواره های زمین ثابت ثبت نماییم.
بگفته ناسا، قبل از این، بزرگ ترین ستون آتشفشانی شناخته شده که تا حالا توسط ماهواره ها ثبت شده، فوران کوه پیناتوبو در سال ۱۹۹۱ بود. آن ستون آتشفشانی با ارتفاع ۲۲ مایلی(۳۵ کیلومتری) بالاتر از فیلیپین، به استراتوسفر رسید اما نتوانست به لایه مزوسفر هم برسد.
آتشفشان تونگا زمانی کاملا زیر آب بود. در سال ۲۰۱۵ و زمانی که در زیر اقیانوس فوران کرد و ناگهان بالا آمد و خشکی ایجاد کرد که به جهت آن دو جزیره از قبل موجود به اسامی هونگا تونگا و هونگا هاآپای را به هم متصل کرد، توجه دانشمندان را به خود جلب کرد.
یک دهه فعالیت آتشفشانی سطح پایین ناگهان در ماه ژانویه به یک سری فوران های عظیم تبدیل شد که این امر این جزیره تازه متولد شده را از بین برد و قطعات بزرگی از هونگا تونگا و هونگا هاآپای را از بین برد. گرچه جزیره مذکور خالی از سکنه بود، اما فوران آتشفشان و سونامی آن موجب ویران شدن خانه ها و قایق ها در جزایر پرجمعیت اطراف شد و کابل اینترنت زیردریایی را قطع کرد. سه نفر در پی این فوران جان خودرا از دست دادند. بانک جهانی تخمین می زند که این رویداد ۹۰.۴ میلیون دلار به آن ناحیه خسارت وارد کرده است.
برای نقشه برداری از ستون خاکستر حاصل از فوران اولیه، بدکا و کنستانتین خلوپنکوف از ناسا، از تصاویر این دو ماهواره استفاده کردند. آنها از الگوریتمی استفاده کردند که تصاویر ماهواره ها و زوایای مختلف گرفته شده از آنها را برای ساختن یک نمایه سه بعدی از ستون با یکدیگر مقایسه می‎ کرد. این تکنیکی است که آنها برای مطالعه رعد و برق شدید در استراتوسفر توسعه دادند.
بدکا اظهار داشت: ترکیب گرمای آتشفشانی و میزان رطوبت فوق العاده حاصل از اقیانوس، این فوران را در نوع خود بی سابقه کرده است.
برمبنای یک شبکه جهانی تشخیص رعد و برق که توسط شرکت فنلاندی Vaisala اداره می شود، این فوران ۴۰۰ هزار رعد و برق در طول شش ساعت به وجود آورده بود.
بدکا اضافه کرد: این چیزی است که این مساله را از منظر هواشناسی قابل توجه می کند.




منبع:

1400/11/30
21:31:29
0.0 / 5
430
تگهای خبر: اینترنت , جهان , دانشمند , سیاره
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی