ثبت تصویری بی نظیر از یکی از اقمار مریخ

ثبت تصویری بی نظیر از یکی از اقمار مریخ به گزارش نیو وبلاگ مدارگرد کاوشگر مریخی چینی ها به نام ˮتیان ون-۱ˮ(Tianwen-۱) امروز(شنبه) تصویری باکیفیت بالا از یکی از اقمار سیاره سرخ به زمین ارسال کرد.


به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا و به نقل از چاینادیلی، مریخ، سیاره سرخ رنگی است که انسان مدت هاست رویای ایجاد مستعمرات انسانی را روی آن دارد. این سیاره اما دارای دو قمر با اشکالی عجیب به نامهای "فوبوس" و "دیموس" است.
در اوت سال ۱۸۷۷، "آساف هال" ستاره شناس آمریکایی کشف کرد که مریخ دارای دو قمر درونی و بیرونی است و بنا به پیشنهاد یک شیمی دان انگلیسی به نام "هنری مدان"، این دو قمر بعدها "فوبوس" و "دیموس" نام گرفتند.
جالب اینجاست که سیاره مریخ(mars) از نام "خدایگان جنگ" در روم باستان به همین نام نام گذاری شده است و قمرهای آن هم نام خویش را از اسب های دوقلوی یک خدای دیگر در روم باستان به نام "آرس" گرفته اند که "فوبوس" و "دیموس" نام دارند و به ترتیب به معنای ترس و وحشت هستند.
"فوبوس" و "دیموس" در مقایسه با قمر زمین، کوچک هستند و به ترتیب تنها ۲۲.۲ کیلومتر و ۱۲.۵ کیلومتر قطر دارند. امروز کاوشگر مریخی چینی ها همزمان با دومین سالگرد پرتاب خود به سیاره سرخ، تصویری از قمر فوبوس مریخ منتشر نموده است.
چین در ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۰، فضاپیمای بدون سرنشین تیان ون-۱ را با موشک حامل لانگ مارچ ۵ Y-۴ از مرکز پرتاب فضایی ونچانگ به مقصد مریخ پرتاب کرد. تیان ون-۱ نخستین مأموریت کاوش مریخ توسط چین است که شامل یک مدارگرد، یک فرودگر و یک سطح نشین است. تیان-ون ۱ در ماه فوریه سال قبل میلادی به مریخ رسید و در ماه مه، سطح نشین حامل مریخ نورد ژورونگ روی یک ناحیه به نام "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia) که دشت وسیعی در نیمکره شمالی مریخ است، فرود آمد. تیان ون ۱ در واقع از شش قطعه تجهیزات جداگانه یعنی یک مدارگرد، دو دوربین قابل استقرار، یک فرودگر، یک دوربین از راه دور و مریخ نورد ژورونگ تشکیل شده است.
تاکنون، ۱۳ ابزار علمی موجود در مدارگرد و مریخ نورد، نزدیک به ۱۰۴۰ گیگابایت داده خام را به زمین ارسال کرده اند. سازمان ملی فضایی چین اظهار داشت که این داده ها به دانشمندان چینی تحویل داده شده است و به ارتقای سطح دانش آنها درباره سیاره سرخ کمک خواهد نمود. چندی قبل هم این کاوشگر چندین تصویر از سیاره سرخ ثبت نمود.
اخیرا، محققان پشتیبان مأموریت تیان ون-۱ زمانی که مدارگرد این کاوشگر نسبتا نزدیک فوبوس بود از فرصت استفاده کردند و تصاویر واضحی از این قمر در حالت ماه کامل ثبت کردند.

حقایق جالب در مورد مریخ، فوبوس و دیموس
مریخ تنها سیاره سنگی با دو قمر است و به صورت شگفت انگیزی هیچ قمر دیگری در منظومه شمسی به اندازه ای که "فوبوس" و "دیموس" به مریخ نزدیک هستند، به سیاره خود نزدیک نیستند. حقایق جالب دیگری هم در مورد سیاره سرخ و قمرهای آن وجود دارد:
آژانس فضایی ژاپن(JAXA) می خواهد در سال ۲۰۲۴ یک فرودگر به "فوبوس" بفرستد. این سطح نشین بعنوان بخشی از مأموریت "کاوش قمرهای مریخی"(MMX)، نمونه های سنگ و خاک را از این قمر جمع آوری می کند و در سال ۲۰۲۹ به زمین خواهد آورد. محققان مؤسسه فناوری فدرال سوئیس زوریخ(ETH) پیشنهاد می کنند که اطلاعات این فرودگر ژاپنی می تواند یافته های آنها را در مورد منشا "فوبوس" و "دیموس" بهبود بخشد. با این وجود، ژاپن تنها کشوری نیست که به قمرهای مریخ علاقه نشان داده است. در سال ۱۹۸۸ اتحاد جماهیر شوروی با استفاده از کاوشگرهایی به نام "فوبوس ۱" و "فوبوس ۲" دو تلاش ناموفق برای کاوش "فوبوس" انجام داد.
مدت ها پیش از این که "آساف هال" قمرهای مریخ را کشف کند، "یوهانس کپلر" ستاره شناس آلمانی پیشنهاد کرده بود که از آنجاییکه مشتری چهار قمر و زمین یک قمر دارد، سیاره سرخ که میان آنها قرار دارد، باید دو قمر داشته باشد. با این وجود، او نتوانست فرضیه خویش را اثبات کند.
یکی از خصوصیت های قمر "فوبوس"، وجود دهانه برخوردی بزرگی به نام "استیکنی"(Stickney) در آن است که با وسعت ۱۰ کیلومتری روی سطح آن قرار دارد. "نقشه بردار جهانی مریخ" متعلق به ناسا، نخستین کاوشگر فضایی بود که "استیکنی" را شناسایی کرد. به علت وجود این دهانه، قمر مریخ دارای الگوهای رگه رگه بزرگی است. "دیموس" هم دارای دو دهانه برخوردی به نامهای "ولتر"(Voltaire) و "سوئیفت"(Swift) است که از نام دو نویسنده معروف به همین نام(ولتر و جاناتان سوئیفت) گرفته شده است. قطر هر کدام از این دهانه ها حدود سه کیلومتر است.
"فوبوس" و "دیموس" می توانند اسرار گوناگونی را در مورد منشاء مریخ و منظومه شمسی برای ما فاش کنند. کاوش در این ماهواره های طبیعی کوچک می تواند به ما این امکان را بدهد که سیاره ای را که در آینده به زندگی در آن فکر می نماییم، بیشتر بشناسیم و بهتر درک نماییم.




منبع:

1401/05/02
09:31:17
0.0 / 5
404
تگهای خبر: اطلاعات , جهان , دانشمند , دوربین
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی