مسیر درآمد پایدار فدراسیون های ورزشی از نگاه پژوهشگران
راهکارهایی برای استقلال مالی فدراسیون های ورزشی
نیو وبلاگ: در سالیان اخیر، موضوع خودکفایی مالی فدراسیون های ورزشی به یکی از دغدغه های اصلی مسئولان ورزش تبدیل گشته است. بسیاری معتقدند وابستگی بیش از اندازه به بودجه های دولتی می تواند لطمه های جدی به رشد و توسعه ورزش حرفه ای وارد کند.
به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، در بیشتر کشورهای جهان، خصوصاً کشورهای توسعه یافته، ورزش حرفه ای به عنوان یک صنعت درآمدزا شناخته می شود و باشگاه ها و فدراسیون های ورزشی برای بقا و پیشرفت خود به منابع مالی متنوع متکی هستند. آنها با جذب اسپانسر، فروش بلیت مسابقات، ارائه محصولات جانبی و دیگر کارهای اقتصادی، منابع مالی خودرا تقویت می کنند. این رویکرد سبب شده ورزش در این کشورها به شکل گسترده توسعه یابد و مشارکت عمومی در کارهای ورزشی افزایش پیدا کند. در مقابل، در کشورهای درحال توسعه، ورزش بازهم به شدت به حمایت های دولتی وابسته است و همین مورد مشکلات مختلفی به وجود آورده است.
وابستگی به بودجه های دولتی در کشور ما نیز شرایطی مشابه به وجود آورده است. خیلی از فدراسیون ها بدون حمایت مالی دولت توان رقابت حرفه ای ندارند و این مسأله موجب کاهش سطح مشارکت مردم در ورزش شده است. رکود اقتصادی، تحریم ها، و مشکلات ارزی نیز فشار مضاعفی بر سازمان های ورزشی وارد کرده اند. در چنین شرایطی، نیاز به یافتن راهکارهایی برای درآمدزایی پایدار بالاتر از گذشته احساس می شود. فدراسیون های ورزشی برای بقا، توسعه و دستیابی به اهداف قهرمانی ناگزیرند منابع درآمدی مستقل و پایداری ایجاد کنند.
در همین راستا، وحید ساعت چیان، استادیار گروه مدیریت ورزشی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) در مشهد، با همکاری پژوهشگرهایی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد و دانشگاه فردوسی مشهد، تحقیقی را در حوزه راهکارهای درآمدزایی پایدار برای فدراسیون های ورزشی انجام داده است. این پژوهش با هدف شناسایی منابع مالی قابل اتکا برای فدراسیون های ورزشی کشور انجام شده تا آنها بتوانند با کاهش وابستگی به دولت، زمینه توسعه پایدار ورزش حرفه ای را فراهم آورند.
روش اجرای این مطالعه به این صورت بود که ابتدا جامعه آماری شامل اساتید مدیریت ورزشی و مدیران فدراسیون های ورزشی منتخب و کمیته ملی المپیک مشخص شد. سپس ۲۲ نفر از خبرگان فوق انتخاب شدند و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از آنها جمع آوری شد. این داده ها سپس با بهره گیری از روش های آماری، تحلیل و بررسی شدند.
نتایج این مطالعه نشان می دهند که ارائه محصولات غیرورزشی ویژه ورزشکاران توسط فدراسیون ها، جذب اسپانسرهای ورزشکاران، دریافت کمک های سالانه از فدراسیون های جهانی، کسب درآمد از مسابقات بین المللی و برگزاری کلاس های مربیگری از مهم ترین منابع درآمدزایی پایدار برای فدراسیون های ورزشی به شمار می روند. همین طور شهریه عضویت تیم های پایه و حمایت های داخلی وزارت ورزش نیز در بین عوامل موثر شناسایی شد.
پژوهشگران تاکید کردند که کارهای اقتصادی تحت نظارت فدراسیون ها، مانند فروش محصولات مورد نیاز ورزشکاران و افزایش همکاری با حامیان مالی، می تواند به طرز شایان توجهی منابع مالی این نهادها را تقویت کند. این کارها، در کنار حمایت های بین المللی و داخلی، چارچوبی برای استقلال مالی فدراسیون ها فراهم می آورد و امکان برنامه ریزی طولانی مدت را به وجود می آورد.
اطلاعات تکمیلی این مطالعه نیز نشان دادند که تفاوت هایی میان رشته های مختلف ورزشی در شیوه های کسب درآمد پایدار وجود دارد. به عنوان مثال، بلیط فروشی در رشته هایی مانند کشتی با موفقیت بیشتری هم راه است، در صورتیکه در رشته هایی مثل جودو و سوارکاری، شهریه کلاس های مربیگری یا درآمدهای ناشی از صدور احکام و درجات، منابع قابل توجهی به شمار می آید. همچنین، انعقاد قراردادهای تهاتری با سازمان های فرهنگی یا نیمه دولتی، مانند تامین اجتماعی یا پتروشیمی، می تواند درآمدهای مطمئن و بلندی برای فدراسیون ها بوجود آورد.
نتایج این پژوهش در فصلنامه «پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی» انتشار یافته اند؛ نشریه ای که متعلق به دانشگاه پیام نور است. این نشریه در حوزه ارائه دستاوردهای علمی کاربردی در عرصه مدیریت ورزشی فعالیت می کند و مطالب ارائه شده در آن می توانند نقش مؤثری در تصمیم گیری های مدیریتی فدراسیون های ورزشی کشور داشته باشند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب