محققان كشور تاكید كردند

سرمایه اجتماعی، عامل پیشرفت کسب و کارهای خانگی زنان

سرمایه اجتماعی، عامل پیشرفت کسب و کارهای خانگی زنان به گزارش نیو وبلاگ، در یک مطالعه پژوهشی، نقش سرمایه اجتماعی بعنوان عاملی مهم در تأمین مالی و موفقیت کسب و کارهای خانگی زنان مورد بررسی قرار گرفته است.



به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، هم اکنون مشکلاتی نظیر عدم امنیت اقتصادی و ناپایداری شغلی سبب شده برخی افراد به سمت کار و خوداشتغالی از خانه بروند و در واقع، خانه مبدل به مرکز رشـدی بـرای کسـب و کارهـای کوچک بخصوص برای گروه هـای درآمـدی پـایین شـود. در ایران به سبب درصد بالای بیکاری به ویـژه در بـین جوانـان، زنان و فارغ التحصیلان دانشگاهی، کسب و کارهای خـانگی بسـیار اهمیـت دارنـد و می توانند نتایج مثبتی چون افزایش تولید ملی، افزایش بهره وری، افزایش سرمایه اقتصادی منطقـه ای، کاهش بیکاری، افزایش زمانیکه افراد در خانه و در کنار خانواده شان صـرف می کنند و مواردی از این قبیل را به دنبال داشته باشند.

به گفته محققان، یکی از مسائل نشان دهنـده میزان اهمیت کسب و کارهای خانگی در ایران، متوسط سرانه مورد نیـاز سـرمایه گـذاری بـرای ایجـاد هر شغل در مشاغل خانگی است که بسیار کمتر از سایر بخش ها اسـت. کسـب و کـار خـانگی امکان کارآفرینی را در غیاب یک سرمایه هنگفت به افراد می دهد و آنها می توانند مراحل اولیه شغل خویش را با هزینه های پایین تری پشت سر بگذارنـد و این موضوع، به خانواده های کم درآمد امکـان اسـتفاده از بخشی از محل زندگیشان را برای درآمـدزایی می دهد؛ امری کـه باعث افزایش سطح درآمدها و انسجام و پایداری خانوارهـا می شود. از دیگر سو، تغییرات اجتماعی و فنّاورانه هم کسـب و کـار خـانگی را بـه یـک سـبک زنـدگی تبدیل کـرده انـد. در ایـن سـبک زنـدگی، افـراد مایلند خود در مورد زمان و چگونگی انجام کارشان تصمیم بگیرند.

محققانی از دانشگاه شهید بهشتی با محوریت همین موضوع، مبادرت به انجام یک مطالعه تحقیقاتی کرده اند که در آن، نقش سرمایه اجتماعی در تأمین مالی و موفقیت کسب وکارهای خانگی زنان مورد بررسی واقع شده است.

آن ها بدین منظور، یک سری مصاحبه های نیمه ساختاریافته را با خانمهایی که صاحبان کسب وکارهای موفق خانگی هستند انجام داده و سپس داده های حاصله را تحلیل و بررسی نمودند.

نتایج این بررسی ها نشان می دهند که در مرحله راه اندازی کسب و کار خانگی، روش «تأمین خود راه انداز» و در ادامه برای توسعه از روش «تأمین مالی از راه وام بانکی، صندوق و نهادهای حمایتی» و روش هایی که اتکای بیشتری بر سرمایه اجتماعی افراد دارد، مورد استفاده واقع می شوند.

در این خصوص، فاطمه جلالی، پژوهشگر جامعه شناسی دانشکدة ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی و دیگر همکارش در این تحقیق می گویند: «پیمایش ما نشان داد که کسب وکارهای خانگی موفق نسبت به ناموفق ها از هر دو روش تأمین مالی، بهره بیشتری برده اند و سرمایه اجتماعی بالاتری دارند؛ موضوعی که به آنها در بهره مندی بیشتر از روش های تأمین مالی کمک می کند».

آن ها می افزایند: «هرچه قدر سرمایه اجتماعی افراد بیشتر می شود دسترسی آنها به منابع مالی دیگران از راه قرض، پرداخت با تأخیر، وام و نظایر آنها بیشتر می شود؛ به عبارتی آنان سرمایه اجتماعی را تبدیل به سرمایه اقتصادی می کنند».

بر اساس این تحقیق، کسب و کارهای خانگی، فرصت مناسبی برای یک کارآفرینی کم هزینه را در اختیار افراد و بخصوص زنانی قرار می دهند که از سرمایه اجتماعی و مالی چندانی برای شـروع یـک کسـب و کـار برخوردار نیستند، نمی دانند با چه کسانی برای تأمین منابع و مشورت کاری ارتباط بگیرند و در فضای اقتصادی، شبکه ها و ارتباطات بسیار محدودی دارند.

آنان به بیان محققان، از آموزش کمتری در مورد امـور اقتصادی نسبت به مردان برخوردار می باشند و اغلب مجبور می شوند منـابع مالیشـان را بـرای خریـد کالاهایی صرف کنند که تاثیری در سرمایه گذاری و بهبود شرایط کسـب و کارشـان نـدارد. ایـن عوامل سبب می شود زنان موفقیت کمتری در راه اندازی و ادامـه کسـب و کـار داشـته باشـند و بنابراین کسب و کار خانگی می تواند یک پیش درآمد کم هزینه برای آنها باشد.

به گفته جلالی و همکارش، «زنـان مالـک کسـب و کـار خـانگی، نداشـتن منـابع مـالی کـافی را مـانعی بـرای گسـترش کسب و کارهای خود در شرایطی دانسته انـد کـه آن کسـب و کـار توانسـته مراحـل ابتـدایی و پر خطر شروع یک کار را پشت سر گذاشته و به یک ثبات و توانمندی در تأمین نیازهای بـازار برسد».

آن ها اشاره می کنند: «برای این منظور، صاحبان کسب و کارها از روش های مختلفی استفاده می نمایند کـه بررسی حاضر نشان داد که در شیوه های تأمین مالی خـودراه انـداز سـرمایه اجتمـاعی اهمیـت زیادی دارد. بنابراین برای دسترسی بهتر به امکانات این شیوه پیشنهادهای زیر مطرح می شوند:

- صاحبان کسب و کارهای مرتبط که در طول زمـان بـه یکـدیگر اعتمـاد پیـدا کـرده انـد، می توانند هسته های خوبی برای تشکیل صندوق های اعتبارات خرد باشند. از این طریق با استفاده از سرمایه اجتماعی موجود و ایجاد شبکه اجتماعی میتوان به سرمایه مالی برای توسعه کسب و کارهای خانگی دست یافت و خلاءهای موجود برای دسترسی به منـابع مالی به صورت رسمی را تا اندازه ای پرکرد.

- با به هم پیوستن این کسب و کارها در قالـب شبکه ها، امکان حمایت دولت از صندوق هـای خـرد و گـرفتن ضـمانت هـای اجتمـاعی بیشتر می شود. در ایـن شـرایط افـراد هـر شـبکه می توانند نـاظر محـل صـرف وام دریافتی باشند.

- با عنایت به ظرفیتهای محلی میتوان خوشه های کسب و کارهای خانگی را ایجاد کرد که در زنجیره ارزش تولید کالاها و تأمین مالی در کنار هم باشند.

- کمک نهادهای حامی به شکل گیری شبکه های کسب و کار و ایجـاد شبکه های تأمین، تولید و توزیع و بازاریابی برای آنان.

- در مورد عرضه وام هم می بایست توجه گردد که وام ها بهتر است تا حد زیادی به کسب و کارهایی اختصاص پیدا کند که توانسته اند مراحل اولیه شکل گیری و دوام یک کسب و کار را پشت سر بگذارند».

قابل ذکر است، این یافته های تحقیقاتی که توجه به آنها می تواند به پویایی بهتر کسب و کارهای خانگی بخصوص برای زنان منجر شود، در فصلنامه «پژوهشنامه زنان» وابسته به پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انتشار یافته اند.





منبع:

1403/02/09
14:15:07
0.0 / 5
105
تگهای خبر: اقتصاد , پژوهش , پژوهشگر , تحقیقات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی